Selecteer een pagina

Hoeveel extra omzet moet je maken om een onbetaalde factuur van € 750 te compenseren? Laten we eens uitgaan van een marge van 15% op jouw product of dienst. Om je te helpen, maak ik er een meerkeuzevraag van:

A. € 637,50

B. € 5.000=

C. € 750,=

Het goede antwoord is B. Voor de mensen die het niet meteen zien, de formule is:

Factuurbedrag  x 100 / marge

€ 750,= x 100 / 15% = € 5.000,=

In de bovenstaande grafiek zie je wat berekeningen met verschillende margepercentages. Bij een marge van 25% moet er nog steeds € 3.000,= extra omzet gedaan worden. Dat is alleen nog maar ter compensatie van ”slechts” € 750,=! Wat geen extra omzet is die jouw winst doet toenemen!

Wel of niet afschrijven?

Het is duur om je facturen onbetaald te laten en af te schrijven. Pas als je weet hoeveel het je kost, kun je beslissen of je wel of geen actie onderneemt. Dat hangt af van verschillende dingen. Je totale omzet, je margepercentage en hoe moeilijk of makkelijk het is om extra omzet te genereren.

Uitstraling van je bedrijf

Een van de overwegingen om een vordering toch betaald te willen krijgen, is de uitstraling die het heeft om facturen niet te innen. Je wilt als bedrijf niet bekend staan om het feit dat je de betaling laat zitten. Dit soort dingen hebben de neiging snel bekend te raken. Een keer een factuur moeten afboeken is tot daar aan toe. Maar het is funest voor het betaalgedrag van toekomstige klanten als je  dit te vaak doet.

Kleine bedragen

Er zijn nog een aantal andere punten die je mee kunt nemen in je overweging. Zo blijkt dat bedrijven veel minder aandacht besteden aan facturen met kleine bedragen. Is dit bedrag voor jou de moeite waard om te incasseren? Laat het dan niet liggen, wie weet is de factuur alleen maar over het hoofd gezien.

Ouderdom van de factuur

Hoe ouder de factuur, hoe moeilijker het wordt om deze betaald te krijgen. 90 dagen na de betalingsdatum neemt de kans op betaling drastisch af. Wacht daarom niet te lang met acties. Is de factuur al een paar jaar oud, dan kan je klant inmiddels failliet zijn of het bedrijf gestopt hebben. Het factuurbedrag is tot 5 jaar na de vervaldatum opeisbaar. Check wel eerst even bij de Kamer van Koophandel. Dat is gratis.

Kiezen voor betaling

Besluit je dat je de factuur betaald wilt krijgen dan zijn er genoeg mogelijkheden. Zeker ook voor kleine vorderingen. In elk geval eerst bellen met je klant. Dan weet je tenminste waarom er niet betaald wordt. Krijg je je klant steeds niet te pakken of krijg je geen antwoord op je mail? Ga in dat geval door naar de volgende ronde.

Diverse incassopartijen

Je kunt een traditioneel incassobureau inschakelen, die op “no cure – no pay” basis werken. Vaak vragen ze wel een klein bedrag als administratie- of dossierkosten. Daarnaast zijn er online aanbieders. Die hebben vaak een vaste prijs voor het traject. Op een gegeven moment stopt zo’n traject, zelfs als er niet betaald is. Dan is de volgende stap om een rechtszaak te gaan beginnen. Opnieuw een moment om af te wegen wat je wilt gaan doen. De kosten voor het starten van een rechtszaak bedragen tenminste € 500,=. Exclusief eventuele advocaatkosten.

Je kunt ook direct een advocaat inschakelen. Dat is in de regel wel duurder dan een incassobureau.

Tóch afschrijven?

Wat zijn de gevolgen als je wél besluit de vordering af te schrijven? Lees het in mijn vervolgblog: “Afschrijven voor “dummies.”

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial