Op een dag kwam er een hele forse order binnen van een bekend bedrijf. Hier was een aantal jaar geleden al aan verkocht, fijn dat ze nu weer kochten. De order kwam deze keer van een andere afdeling van dat bedrijf. Het was een speciaal project, daarom moest de levering op een andere locatie plaatsvinden. Na levering kregen we een bericht dat er een oplichtersbende in onze branche actief was. Deze bende maakte gebruik van de naam van dat hele bekende bedrijf. Ze hadden een paar slimmigheidjes gebruikt. Een e-mailadres net een klein beetje afweek. Alleen een 06-nummer van de contactpersoon. En zo nog wat dingen.
Achteraf
Iedereen in mijn bedrijf kon zich wel voor de kop slaan. We kenden de signalen toch die wezen op oplichting? Het ergste was nog wel dat we het hadden kunnen voorkomen. Door gewoon even te bellen met het algemene nummer van dit bedrijf. Vervolgens vragen naar de contactpersoon, die niet bekend was in de organisatie. Dan zouden de alarmbellen wel afgegaan zijn.
Hoe voorkom je oplichting?
In dit stuk gaat het over mensen die de bedoeling hebben goederen of diensten van je te krijgen zonder te betalen.
Er zijn een aantal signalen die erop wijzen dat het niet goed zit. En ja, de meesten daarvan klinken gewoon als een open deur. Mijn ervaring is dat het mis gaat als iedereen in het traject een steek laat vallen. Of als meerdere van onderstaande signalen genegeerd worden.
Eerst de 2 belangrijkste tips en die hebben niets met ratio te maken.
Tip 1
Vertrouw je intuïtie. Voel je dat iets niet goed zit, wees dan extra alert. Ga op dat gevoel af, negeer het niet!
Tip 2
“If it sounds too good to be true, it usually is.” Laat je niet verblinden door een mogelijke “deal van je leven.” Controleer dan juist of alles klopt. Zeker bij nieuwe klanten, maar denk ook nog even aan het voorbeeld dat ik beschreef.
Waar op letten en wat te doen
1. Check via de nieuwe app van de Kamer van Koophandel het bedrijf of je contactpersoon. Of je contactpersoon wel handelingsbevoegd is bijvoorbeeld. Je mag 30 checks per jaar gratis doen. Vind je hierin informatie die naar jouw idee niet klopt, ga dan verder spitten;
2. Als je de vraag krijgt de factuur naar een ander bedrijf te sturen. Dan eerst controleren hoe de juridische verhoudingen liggen. Uiteraard ook even contact opnemen met dat bedrijf. Tenslotte bij voorkeur dat bedrijf per e-mail een en ander laten bevestigen;
3. Check via Google View het adres waar het bedrijf is gevestigd. Als je goederen levert, check ook het afleveradres. Is dat een woonhuis in een woonwijk? Bij mij gaan de alarmbellen af;
4. Check je contactpersoon op LinkedIn. Vrijwel iedereen in het bedrijfsleven heeft een LinkedIn profiel. Vind je iemand niet, ook niet op Facebook of andere social media, dan is dat vreemd. Op z’n minst even navragen bij je contactpersoon;
5. Dat geldt ook voor een website. Vrijwel alle bedrijven hebben er een, behalve soms starters. Je kunt in elk geval zien of de domeinnaam geclaimd is;
6. Klopt het adres van de website? Kom je direct op de juiste website terecht? En hoe zit het met het e-mailadres? Is dat normaal gesproken voornaam@bedrijfsnaam.nl en nu voornaam@nl.bedrijfsnaam.com?
7. Heb je alleen een 06-nummer en een emailadres dat Hotmail- of Gmail account is? Niet ongewoon in deze tijd, maar dat zijn dan wel vaak de ZZP-ers. Heb je daar ook mee te maken?
8. Vertrouw je het echt niet? Google ook de bedrijfsnaam en de naam van je contactpersoon eens in combinatie met de woorden “fraude” en “oplichting”;
9. Is de order in verhouding tot de grootte van het bedrijf? Wat moet een ZZP-er met 20 luxe bureaustoelen? En wie is zijn eindklant dan?
10. Koopt je klant “logische producten?” Stel dat je klant ingeschreven is als een groothandel in kantoorartikelen. Waarom zouden ze dan 10 dure, waterdichte horloges nodig hebben? Geloof niet zomaar wat je verteld wordt, maar stel vragen;
11. Accepteert een nieuwe klant zonder onderhandelen zomaar je prijs? Een snelle deal voor een groot bedrag en dat allemaal telefonisch? Want het heeft haast en moet er morgen zijn? Ja, ja, dat zou best kunnen. Maar dat hoeft niet. Blijf alert en scherp.
Andere trucs
Een nieuwe klant doet een of twee kleine bestellingen bij je, op vooruitbetaling. Dan volgt een derde bestelling, met de vraag of die op krediet kan. Want ja, een groter bedrag, dat is lastiger voorschieten. Er is toch vertrouwen door de eerste 2 orders? Natuurlijk kan dat inderdaad allemaal waar zijn. Check nog even het bovenstaande en vooral: wat zegt je intuïtie?
Er komt een aanvraag binnen voor een grote order. Betaling vooruit is geen probleem zolang er betaald kan worden met een credit card. Vervolgens wordt de levering betwist en eist de credit card maatschappij het geld terug. Zonder er rekening mee te houden of jij je goederen terug hebt gekregen.
Wat als?
Wat kun je doen als je het niet vertrouwt:
1. Niet leveren;
2. Leveren waarbij 100% vooruit wordt betaald en het geld op je bankrekening staat. Vervalste betalingsbewijzen heb ik ook al voorbij zien komen. Geen credit card betalingen accepteren, die kunnen worden teruggedraaid.
Eerlijk
Mensen met slechte intenties vinden ondanks het bovenstaande altijd wel een weg om het voor elkaar te krijgen. Gelukkig zijn de meeste mensen gewoon bezig om eerlijk zaken te doen.
Meer weten? Neem gerust contact met me op.