Na de afgelopen crisis, of misschien waren het er wel twee, bloeit de economie weer. Ontzettend positief natuurlijk. Het ene bedrijf na het andere wordt opgezet en de groei is onstuitbaar. De focus ligt vol op de marketing en verkoop.
De grootste valkuil
Over de strategie, het product en de uitvoering is vaak goed nagedacht. Dat loopt wel. Over het onderwerp hoe je de cash zo snel mogelijk binnenkrijgt, wordt minder goed nagedacht. Dat is de grootste valkuil voor snel groeiende bedrijven. Als je dit niet goed op orde hebt, dan leidt dat tot krapte in de cash. Dit zorgt ervoor dat je als bedrijf minder snel kunt groeien. Geen cash betekent dat je niet méér producten kunt inkopen of extra personeel kunt aantrekken. Die kun je niet betalen.
Stem je uitgaven af
Aan de crediteurenkant is het van belang deze uitgaven af te stemmen met de inkomsten. De groei wordt geremd als jij je leverancier eerder moet betalen dan je klant jou betaalt. Dan ben je aan het voorfinancieren voor je klant. Hierdoor ontstaat juist een tekort aan cash. Overleg met je leveranciers over de betalingstermijn, werk samen als partners, dat levert je meer op.
Betaal op tijd
Zorg er wel voor dat je je leveranciers betaalt zoals je afgesproken hebt. Je betaalgedrag wordt bijgehouden en in het ergste geval word je aangemerkt als slechte betaler. Daar kun je last van krijgen bij nieuwe leveranciers of bij het aanvragen van een bankkrediet.
Goed debiteurenbeheer
Klanten opvoeden om op tijd te betalen moet vanaf het begin. Doe je dat niet, dan moet je het later doen. Dat is veel lastiger, je klanten zijn al gewend aan de manier van doen en moeten hun gedrag veranderen. Richt je processen vanaf het begin goed in.
De reden waarom ik met name op het debiteurenbeheer hamer, is omdat dit zo vaak een ondergeschoven kindje is. Terwijl goed debiteurenbeheer een grote bijdrage kan doen aan de groei. Niet alleen doordat de cash sneller binnenkomt, maar ook omdat je klantsignalen opvangt. Heb je deze in kaart, dan kun je verbeteren of oplossen wat er mis gaat.
Uit mijn blog Verleid je klant tot snel betalen: 5 tips kun je alvast heel wat halen om aan de slag te gaan.
Voorraadbeheer
Hou je voorraden aan, beperk die zoveel mogelijk. Koop scherp in of, nog beter, laat de order vanaf je leverancier direct bij je klant afleveren. Alles wat je op voorraad hebt, is al wel betaald maar nog niet verkocht. Dood geld dus en dat is niet nodig.
De kosten laag houden
Wat voor al deze processen geldt, crediteuren, debiteuren en voorraad, is dat je ze zelf kunt inrichten. Daardoor kun je ze maximaal beïnvloeden en zijn de kosten laag voor maximaal cashbeheer. Externe financiering is altijd duurder.
Toch een externe financier nodig?
De groei kan zo hard gaan dat externe financiering toch nodig is. Je kunt betere voorwaarden onderhandelen als je administratie op orde is en je grip hebt op je cashflow.
Weten hoe jij de grootste valkuil vermijdt?